Herinneringenboek

Een persoonlijk document, waarin beelden en verhalen samenkomen. Over jezelf of over een ander. Voor jezelf of voor een ander. Over het verleden en voor de toekomst.

CREËREN – STROMEN – TASTBAAR – BLIJVEND – ZINGEVEN

Voorwerpen en foto’s zijn verbonden met geuren, geluiden, smaken, mensen, locaties en situaties.  Ze  brengen een verhaal en herinneringen tot leven. Als gesprekspartner en begeleider van nabestaanden zet ik al jaren voorwerpen en afbeeldingen in. Met succes. Ook heb ik ervaren dat schrijven kan helpen, maar niet iedereen voelt zich hier in thuis. Zo kwam ik op het idee om mijn liefde voor de fotografie en de pen te combineren met mijn werk.

Het herinneringenboek van Joyata is het tastbare eindresultaat van een aantal gesprekken, waarin jij vertelt aan de hand van een aantal door jou gekozen voorwerpen. Ik onderzoek graag met jou, welke verhalen voor jou belangrijk zijn en waarom. In het herinneringenboek komen beelden en verhalen samen. Ik zorg ervoor dat het voorwerp of onderwerp van alle kanten wordt belicht. Jij vertelt en ik maak er een prettig leesbaar geheel van, al dan niet begeleid door foto’s. Het aantal bijeenkomsten dat nodig zal zijn is afhankelijk van het aantal verhalen dat jij wilt vertellen.

Voor jou…..

…..als je een nabestaande bent en behoefte hebt om jouw geliefde te laten voortleven, niet alleen in jouw hart, maar ook in tastbare vorm door herinneringen op te halen, al dan niet aan de hand van foto’s.

…..als je het ouderlijk huis moet opruimen en afscheid moet nemen van bepaalde spullen. Alles bewaren is meestal onmogelijk. Het levensverhalenboek, waarin voorwerpen met het bijbehorende verhaal een “plekje” kunnen krijgen, zou een oplossing kunnen zijn.

…..als je iets wilt (mee)geven of vertellen aan een ander, maar nog niet weet hoe.

Werkwijze:

Om te beginnen is het belangrijk vast te stellen wat je wilt (bereiken).

Daarna bekijken we samen of je wilt vertellen aan de hand van voorwerpen of foto’s of dat je liever op een andere manier te werk gaat. Als je kiest voor het eerste zal ik jou vragen na te denken welke voorwerpen je wilt vastleggen. Het aantal is mede bepalend voor de tijd, die wij nodig zullen hebben. Als wij het eens zijn over het traject, starten we het gezamenlijke proces.

Ik maak foto’s van de door jou uitgekozen items. Nadat jij elk voorwerp een naam hebt gegeven, bekijken we samen hoe wij een en ander gaan ordenen. Bijvoorbeeld chronologisch of op geleide van bepaalde thema’s.

Vragen, die we zullen stellen zijn o.a.: Waarom is dit voorwerp belangrijk voor mij? Welke herinneringen roept het bij mij op? Waar komt het vandaan? Hoe is het in mijn bezit gekomen? Wat heeft het mij gebracht? Wat zegt het over mij? De verhalen zullen waarschijnlijk min of meer “vanzelf” gaan stromen en ik zal jou helpen “bij de les” te blijven. Ik bewaak de tijd en maak een verslag. In gesprek met mij, een “onwetende”, onderzoekende buitenstaander, kom je op nieuwe gedachten en inzichten. Tussendoor krijg jij alle gelegenheid om het geschrevene te beoordelen en feedback te geven.

Het aantal bijeenkomsten dat nodig zal zijn is afhankelijk van het aantal verhalen dat je wilt vertellen. Een boek schrijven kost nu eenmaal tijd. Zie het als een creatief proces, waarbij ook de lay-out allerlei vormen kent.

Afhankelijk van jouw wensen geven we uiteindelijk vorm aan de lay-out. Wil je bijvoorbeeld een digitaal document of liever een gedrukte versie?

Van tevoren zullen we prijsafspraken maken, zodat je weet waar je aan toe bent voordat je er aan begint.